Werken op een olieplatform

Platform werk is meestal hard werken. Vooral in een lagere functies moet je rekening houden met lange werkdagen met veel zwaar werk. Het schoonmaken van robuuste voorwerpen en het repareren van grote stalen machines.

Je werkt vaak op en af

Omdat de olieplatforms in de zee liggen maak je geen werkdagen van 8 uren en kun je daarna naar huis. Nee, men werkt vaak een periode op en af. Dit wil zeggen dat je bijvoorbeeld een maand aanwezig bent op het platform en vervolgens voor een maand naar huis gaat. In de maand dat je aanwezig bent op het olieplatform maak je lange werkdagen. De maand daarop zal je nodig hebben om uit te rusten.
Niet overal is het een maand op en af. In de kust van de noordzee (vrij dicht bij) komt het wel voor dat het om een twee wekelijkse termijn gaat. Maar ook kan het soms voorkomen dat je niet één maar wel twee maanden op een olieplatform aanwezig moet zijn.

Wat wordt er minimaal van je verwacht?

Je bent een teamplayer, dat absoluut. Op de olieplatformen is het nodig dat men goed kan samenwerken. Je bent op elkaar aangewezen en moet elkaar kunnen vertrouwen. Je deelt een slaapvertrek vaak met meer collega’s. Daarnaast moet je niet vies zijn van werk. Men deelt een dag op in twee dagdelen en je maakt werkdagen van 12 uren. Een dag vrij zal je meestal niet krijgen (maar daar heb je op een platform ook niet zoveel aan). Je werkt 7 dagen per week 12 uren per dag.
In de lagere functies moet je accepteren dat alle klusjes moeten gebeuren. Denk hierbij aan schoonmaakwerkzaamheden, zware klussen, afwas en veel sjouw werk.
Ook moet je geen last hebben van heimwee. Je bent tenslotte een langere tijd van huis.
Ben jij iemand die niet van zeuren maar van hard werken houd en ben jij helemaal niet bang om vieze handen te krijgen, op hoogte (wat een olieplatform is vaak erg hoog) boven het water te wonen en zoek jij een avontuur? Ga dan eens kijken naar een mooie vacature voor offshore werk.