De voor- en nadelen

Op deze pagina staan we stil bij de voor- en nadelen van het werken in de offshore.
Allereerst gaan we het hebben over de voordelen:

Voordelen werken op een olieplatform

– Veel verschillende locaties wereldwijd.
Wereldwijd zijn er veel verschillende booreilanden. Veel staan er in de Noordzee omdat deze zee niet heel erg diep is. Maar met offshore werk kun je over de hele wereld terecht. Als je dit werk dus langere tijd doet dan kun je op veel plekken in de wereld komen.
– Werkroutines
Omdat je “vast zit” op een booreiland maak je bepaalde werkroutines. Je werkt een periode op het booreiland en daarna ben je een periode vrij (thuis). Bijvoorbeeld 1 maand op en daarna weer 1 maand af.
– Uitdagend werk en een groot avontuur
Het is zeker geen alledaags werk. Je werkt op een eiland wat drijft of staat op palen in de zee en je werkt met zeer brandbare stoffen. Je komt op veel verschillende plekken en ontmoet mensen van allerlei nationaliteiten.
– Een team sport
Er is veel concurrentie tussen de collega’s maar hoe je het wend of keert, je zit met elkaar opgescheept op het platform. Als jij je werk goed doet, en je bent een teamplayer dan kunnen er goede banden ontstaan met je collega’s.
– Een goed salaris
Omdat je zwaar werk doet, en je lang van huis bent kun je ook rekenen op een riant salaris. Afhankelijk van je functie kun je goed verdienen op een booreiland. Daarnaast worden je reiskosten ook vergoed door de werkgever.
– Werkervaring opdoen
Op een olie platform doe je natuurlijk geweldig veel werkervaring op.

Nadelen werken op een olieplatform

Helaas naast de voordelen zitten er ook een aantal grote nadelen aan het vak.
– Ver van huis
Je bent midden op de zee en erg ver van huis. Je kunt niet zeggen “Ik ga vanmiddag lekker even naar de kroeg of naar mijn zieke oma”. Nee, je zit vast op het olieplatform en kunt er alleen per boot of helikopter vanaf.
– Geen vaste baan
In de offshore komt het weinig voor dat je een vaste baan hebt. Je wordt meestal aangenomen per project. Je zult dus vaker moeten solliciteren en moeten wennen aan een nieuwe werkplek.
– Hard werken en lange dagen maken
De meeste functies op het olieplatform houden in dat je hard moet werken. Ook moet je lange dagen werken als je op het eiland bent.
– De concurrentie met je collega’s
De collega’s kunnen erg prettig zijn op een platform maar je kunt het ook treffen dat de concurrentie zo groot is dat de sfeer om te snijden is. Je zult dan sterk in je schoenen moeten staan.
– Weinig privacy
Je hebt op een booreiland weinig privacy. Je zult een slaapplek moeten delen met meerdere collega’s.
– Lang van huis weg bij vrienden en familie
Je bent een vaste periode op het booreiland, dus je vrienden en familie za je moeten missen.